Klik hier voor de online versie van de nieuwsbrief

In deze editie

Belangrijke data

  • 4 nov Start periode 2
  • 4 nov Deze week dyslexieonderzoeken
  • 4 nov Start begeleidingslessen lob havo 3 en vwo 3
  • 6 nov Doorloop brugklasshow
  • 7 nov Generale repetitie brugklasshow
  • 7 nov t/m 9 nov Brugklasshow 19.30-ca. 22.15 uur
  • 11 nov Inhaaldag havo 5
  • 12 nov Inhaaldag mavo 4 en havo 5
  • 13 nov Doorloop brugklasshow
  • 13 nov Werkmiddag pws havo (7e en 8e uur)
  • 14 nov Generale repetitie brugklasshow
  • 14 nov t/m 16 nov Brugklasshow 19.30-ca. 22.15 uur
  • 15 nov Opgave herkansingen havo 5 (10.30 uur)
  • 15 nov Studie- en beroepenvoorlichting HZ (havo 4 en vwo 4)
  • 18 nov Deze week: afname enquête klas 1
  • 18 nov Deze week: afname interesse- en geschiktheidstest (havo 3 en vwo 3)
  • 19 nov Inhaal havo 4 (ma) en herkansing havo 5
  • 20 nov Herkansing havo 5
  • 26 nov t/m 27 nov Excursie Naturalis (havo 3)
  • 2 dec t/m 3 dec Docentenspreekuur
  • 5 dec Sinterklaasvieringen klas 1, 2 en 3
  • 9 dec Deze week: studiewijzertest havo 3 naar ouder(s)/verzorger(s)
  • 9 dec Deze week: brief naar ouder(s)/verzorger(s) overstappers h5-v5
  • 12 dec Werkmiddag pws (havo 5) 7e en 8e uur
  • 13 dec Kerstgala (aula Bergweg)
  • 18 dec Excursie Aken mavo 3 en havo 3
  • 20 dec Kerstvieringen locatie Bergweg en De Hoogte, na 14.10 uur vervallen de lessen
  • 23 dec t/m 3 jan Kerstvakantie
  • 6 jan Alle leerlingen 1e en 2e uur vrij
  • 9 jan t/m 10 jan Reserve toetsdag mavo, havo en vwo
  • 13 jan t/m 17 jan Start toetsweek 2 (m4/h45/v456)
  • 17 jan Nieuwsbrief 2
Van de afdelingsleiding

Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Een nieuw schooljaar, een nieuwe nieuwsbrief. Ook dit jaar wordt u weer vier maal per jaar middels deze nieuwsbrief op de hoogte gebracht van wat er op en rondom school speelt. Vanaf dit jaar is de inhoud van de nieuwsbrief voor elke afdeling hetzelfde. We menen namelijk dat het voor ouder(s)/verzorger(s) die een kind op bijvoorbeeld de vwo-afdeling hebben, ook interessant is om te lezen wat er speelt op de andere opleidingen en andersom. Toch lijkt nog iedere afdeling een eigen nieuwsbrief te krijgen. Het enige verschil zit 'm in de kalender bovenaan de nieuwsbrief: die is voor elke afdeling anders. U kunt deze kalender ook terugvinden op het ouderportaal. Heeft u nog andere ideeën of suggesties voor de nieuwsbrief, laat ons dat dan weten: nieuwsbrief@ostrealyceum.nl.

We begonnen tien weken geleden het schooljaar met de introductieweek. Een week die in het teken stond van kennismaken, binding en samenwerking. De leerlingen uit de eerste klas maakten intensief kennis met de klas, de mentor en de school door middel van verschillende (sportieve) activiteiten. Inmiddels zijn ook die leerlingen al aardig gewend aan het reilen en zeilen van het Ostrea. We zien leerlingen niet meer zoeken naar lokalen, ze worden wat zelfstandiger en ze lijken hun plek al aardig gevonden te hebben. Volgende week start de brugklasshow. Het thema is dit jaar "Nieuw". 

Ook u bent ondertussen weer op de hoogte van allerlei zaken. De ouderavonden werden goed bezocht en dat stellen we zeer op prijs. Ook individuele en/of persoonlijke contacten zijn gelegd en afspraken zijn gemaakt. We hopen dat uw en onze verwachtingen reëel op elkaar zijn afgestemd op deze avonden en dat iedereen weet waar hij/zij op kan rekenen. Mocht u niet in de gelegenheid zijn geweest deze avonden te bezoeken, dan kunt u een groot deel van de gegeven informatie ook terugvinden op het ouderportaal, bijvoorbeeld de oudergids of het PTA (programma van toetsing en afname).

In de week voor de herfstvakantie gingen de leerlingen uit mavo en havo 4 op reis. Het is fijn om te horen dat iedereen een mooie, leerzame reisweek heeft gehad. De bovenbouwleerlingen van de andere locaties zijn later dit jaar aan de beurt. Tijdens de reisweek waren ook verschillende andere excursies: leerlingen bezochten musea in Brussel, ze gingen naar Kamp Vught en het Museum van de Oudheid werd ook bewonderd.

Afgelopen week was de eerste toetsweek voor een groot deel van de bovenbouwleerlingen, hopelijk betekent dit voor velen een goede start van de examencijferlijst. Op de locatie 's-Heer Elsdorpweg was het bufferweek. Veel zaken zijn ook daar weer afgerond, zodat de nieuwe periode kan beginnen.

We zoeken nog steeds vrijwilligers. Een voorbeeld van vrijwilligerswerk is de dag aan het Goese Sas met klas ?1 voor het vak biologie en het werk in de mediatheek. Ook daarover leest u verderop meer.

Wij wensen iedereen een fijn en succesvol schooljaar toe!

Met vriendelijke groeten,
Afdelingsleiding Ostrea Lyceum
 

Lees verder...
Kwaliteitsbeleid - enquête voor ouders

Het Ostrea Lyceum vindt het belangrijk te weten hoe ouders/verzorgers en leerlingen het onderwijs,? en alles wat daarmee samenhangt, op onze school ervaren. Vanuit die overweging zijn we het afgelopen jaar gestart met het houden van tevredenheidsenquêtes. Deze enquêtes zijn uiteraard anoniem. Daar waar vorig jaar alleen nog de ouders en leerlingen van het derde leerjaar bevraagd zijn, willen we dat dit jaar uitbreiden met enquêtes in de brugklas en de examenklas.  

Lees verder...
Centrum voor Jeugd en Gezin

Het hier onderstaande is ter info. Voor opmerkingen en vragen naar aanleiding hiervan, verwijzen wij naar de genoemde contactgegevens.

De afdelingsleiding

 

Lees verder...
Centrum voor Jeugd en Gezin
Vrijwilligers gezocht

Zonder de enthousiaste inzet van onze vrijwilligers is er op onze school een heleboel minder mogelijk! Onze vrijwilligers bieden hulp bij tal van activiteiten. Zij zorgen ervoor dat de school veel meer is dan een plek om te leren. Het vergroot de betrokkenheid tussen ouders en de school. Het is dankbaar, maar ook verantwoordelijk werk. De vrijwilligers hebben dan ook een belangrijke plaats in de school en we proberen ze op een collegiale manier te ondersteunen in hun werk met aandacht voor hun persoonlijke wensen en ontwikkelingsmogelijkheden.

Lees verder...
Veilige Honken

Een lekke band, kapotte fiets, een valpartij. Het kan onze leerlingen allemaal overkomen als ze onderweg naar school zijn. Natuurlijk is het vervelend als ze in zo'n situatie terecht komen, maar een Veilig Honk kan de pijn misschien iets verzachten.

??Een veilig honk is een plek waar kinderen onderweg naar school terecht kunnen voor hulp wanneer er iets aan de hand is. 

Lees verder...
Veilige Honken
Jaaractie 2013-2014: Amecet!

Zoals u wellicht weet, is om het jaar Edukans ons vaste 'huisdoel' voor het jaaractieteam. Na een succesvol jaar ten bate van Edukans, was het dit jaar weer tijd voor een andere bestemming voor de vruchten van onze moeite. We zijn blij te kunnen melden dat de opbrengst dit schooljaar ten goede zal komen aan Amecet.

Wat is Amecet?
Amecet is opgezet door de Zeeuwse Els van Teylingen. In het Noordoosten van Oeganda ligt Soroti, waar Amecet haar werk verricht met o.a. twee Amecetopvanghuizen. Hier worden, voor langere of kortere tijd, kinderen opgevangen die veelal HIV-positief zijn en door hun familie zijn verwaarloosd of zelfs verstoten. Bij Amecet worden deze kinderen opgevangen met zorg, aandacht en liefde, waardoor ze weer leren kind te zijn.

 

Lees verder...
Jaaractie 2013-2014: Amecet!
De eerste weken op het Ostrea Lyceum!

De eerste weken zitten er voor ons al weer op. De introductiedagen, de brugklasdisco, noem maar op. De dagen werden gevuld met interessante lessen en leuke activiteiten. Iedereen heeft het erg naar zijn zin op deze school. Genieten van de pauzes en daarna weer snel naar de les toe. De eerste dag hoefde je jezelf eigenlijk alleen maar voor te stellen, maar op de tweede dag werd het wel wat anders: SPORTDAG!!! 

Lees verder...
De eerste weken op het Ostrea Lyceum!
Afscheid Izak Vogelaar

Na bijna 40 jaar aan deze school verbonden te zijn geweest, heeft Izak Vogelaar op 23 augustus afscheid genomen van het Ostrea Lyceum. Hij begon als leerling aan onze school, kwam terug als docent lichamelijke opvoeding waarna hij de overstap maakte naar het afdelingsleiderschap.

Na een paar mooie speeches nam Izak het woord en blikte terug op de door hem als zeer prettig ervaren tijd op deze school. Vele (oud-) collega's en ook oud-leerlingen waren erbij om het afscheid bij te wonen. 

Lees verder...
Het smurfenbal

Wij zijn Daniëlle en Femke. Wij zijn nieuw op het Ostrea lyceum op de locatie Bergweg (vwo) in de klas V1D. We vinden de school erg leuk en gezellig. De eerste weken zitten er voor ons al weer op. Sommige lessen vonden we geweldig, sommige lessen waren wel iets minder. Maar we hebben het erg naar ons zin! 

Lees verder...
Het smurfenbal
Ontmoeting met Roemeense leeftijdsgenoten

Donderdagochtend 26 september kwam er een groep Roemeense leerlingen naar het Ostrea Lyceum. Er waren bijna twintig gelukkige bovenbouwleerlingen van onze school die met ze mochten gaan praten. Na plusminus drie kwartier gewacht te hebben waren ze er! De koffie was inmiddels opgedronken omdat het wachten zo lang duurde. Nu snappen we waarom leraren het niet leuk vinden als we te laat komen… 

Lees verder...
Ontmoeting met Roemeense leeftijdsgenoten
Wat is ISDC?

Misschien heeft u de afkorting ISDC weleens voorbij horen komen. Op het Ostrea hebben we gekozen voor deze brede uitstroomvariant op het vmbo. Zo worden de leerlingen breed opgeleid en kunnen ze na het behalen van hun diploma nog voor verschillende vervolgopleidingen kiezen.

Vanaf klas 3 volgen alle leerlingen van de kaderberoepsgerichte leerweg en ?van de basisberoepsgerichte leerweg het Intersectoraal programma Dienstverlening en Commercie.
 

Lees verder...
Wat is ISDC?
Bent u graag buiten mét een groepje leerlingen? Ga dan mee naar het Goese Sas!

Het is nog heel ver weg, maar toch willen we alvast uw aandacht vragen voor het volgende: de biologiesectie vraagt hulp van ouders die graag buiten bezig zijn met leerlingen. Wat is de bedoeling? Alle 1e klas leerlingen van mavo t/m vwo gaan in mei of juni 2014 op de fiets een ochtend of middag naar het Goese Sas om veldwerkopdrachten te doen aan het strand.
 

Lees verder...
Bent u graag buiten mét een groepje leerlingen? Ga dan mee naar het Goese Sas!
Vrijwilligerswerk in de mediatheek

"Volgens mij hebben mijn ouders nooit van elkaar gehouden", zegt de leerling die te midden van een groepje klasgenoten zit. Of: "Heeft u Oeroeg op dvd?" Een boek lezen kan een onmogelijke opgave lijken dus: "Is er nog een dunner boekje?" Want het boekje dat hij in zijn handen houdt heeft maar liefst 30 pagina's. Zomaar een greep uit wat er voorbij komt in de mediatheek. 

Lees verder...
Leesfabriek Zeeland van start!

Op 26 september 2013 ging de eerste lokale Leesfabriek in Zeeland van start. De Leesfabriek is een digitale ontmoetingsplek voor jongeren van 15 tot 20 jaar die geïnteresseerd zijn in (jongeren) literatuur. De Leesfabriek draait om boeken. Op de website www.deleesfabriek.nl staan recensies, geschreven door jongeren en hun leeservaringen delen ze via Facebook/Twitter. Leerlingen ontmoetten op donderdag 26 september elkaar fysiek in de lokale leesfabriek, de eerste dus in Goes, in onze mediatheek aan de Bergweg… 

Lees verder...
Leesfabriek Zeeland van start!
Brugklasshow 'Nieuw!'

Waarschijnlijk heeft u thuis al flarden van het liedje van de klas opgevangen, misschien is er een gepimpt kledingstuk mee naar huis gekomen of wordt er extra geoefend op allerlei ingewikkelde sprongen voor de act van de springgroep. De voorbereidingen van de Brugklasshow zijn in volle gang.

??Bijna is het zover en kunt u uw zoon of dochter komen bewonderen in de show van het Ostrea Lyceum. Uiteraard beginnen en eindigen we de show met het overbekende Brugklasshowlied. Kent u het nog niet, geen nood, na het zien van de show zal het voor altijd in uw geheugen gegrift staan. Het blijft een schitterend gezicht, al die enthousiaste brugklaskopjes bij elkaar op het podium.

 

Lees verder...
Brugklasshow 'Nieuw!'
Sportklas op het Ostrea

Op het Ostrea Lyceum kun je vanaf klas 1 kiezen voor de sportklas. Je krijgt dan 2 uur extra sportlessen in de week. Dat deze klassen populair zijn, merken we altijd al op de dag dat de inschrijving start: dit jaar schreven meer dan honderd leerlingen zich in binnen een paar uur na de opening van de inschrijving. Gelukkig zijn de meeste leerlingen heel enthousiast over de afwisselende activiteiten van de sportklas…?

Lees verder...
Sportklas op het Ostrea
Muzikale leerlingen spelen op Airborne Taptoe

Op 11 oktober organiseerden we weer een Open Podium. Twee keer per jaar nodigen we leerlingen die dat willen uit om iets te presenteren voor de andere leerlingen van de school. Auditie doen is niet nodig, de drempel is laag. Het gaat bij het Open Podium om het enthousiasme. Daarnaast blijkt er iedere keer weer sprake te zijn van erg veel talent dat we mogen bewonderen! Veel leerlingen die later iets met uitvoerende kunsten doen, zeggen dat ze op dit Open P?odium hun eerste stappen gezet hebben op de planken. Zo ook Chiel en Thijs Martens, die al eerder met hun bijzondere instrument, de doedelzak, op het Ostrea op het podium hebben gestaan. Dit jaar deden ze daarnaast ook samen mee met de Airborne Taptoe in Ede, waarover zij het volgende schreven… 

Lees verder...
Muzikale leerlingen spelen op Airborne Taptoe
Top Engels op het vwo

Maar liefst 74 leerlingen van de vwo-afdeling hebben aan het begin van dit schooljaar hun Anglia certificaat in ontvangst mogen nemen. Alle leerlingen zijn met Merit of Distinction geslaagd, wij feliciteren de deelnemers met hun goede resultaten! 

Lees verder...
 
Ostrea Lyceum 2013